Lipozomální? S šípky? S pozvolným uvolňováním? Nebo obyčejná kyselina askorbová? Tyhle otázky dostávám často. A ještě častěji o nich diskutuji se svými pacienty a klienty v lékárně. 90 % lidí totiž UŽÍVÁ vitamín C špatně.
Přírodní, nebo „čistý“?
Ano, to je otázka číslo jedna. „Přírodní“ vitamín C najdeme „zabalený“ v mnoha plodech. Šípek, acerola, camu camu ad. jsou na céčko „bohaté“.
Čísla mluví nadějně:
camu camu 7 000 mg / 100 g usušených plodů
acerola 1 600 mg/ 100 g usušených plodů
šípek 700 mg / 100 g usušených plodů
1 menší citrón cca 50 mg
Počítejte ale se mnou. Opravdu každý den zkonzumujete cca 30 – 100 g nasušeného šípku nebo aceroly?
Pro srovnání, to je cca 100 g šípku odpovídá jednomu celému balení sypaného šípkového čaje.
Síla přírodního céčka spočívá v něčem jiném. Samotný vitamín C je tu vetkán do struktury dalších látek (flavonoidy, karoteny ad.).
A právě ty společně působí synergicky = i při „nízké“ dávce vitamínu C působí na imunitu (i celé lidské zdraví) mocně.
Kdy je přírodní vitamín C vhodný:
Jako součást stravy, a tedy preventivně. Kterýkoli zdroj přírodního céčka doporučuji mít po ruce celý podzim a zimu. Nejen kvůli imunitě, ale právě i pro doplňování dalších bioaktivních látek.
Na řešení akutních potíží se tolik nehodí. Respektive, můžeme jeho síly využít, ale doporučuji vždy kombinovat i dalším, obyčejným vitamín C (viz níže).
V případě přírodních zdrojů je totiž celková dávka vitamínu C prostě nízká, pokud potřebujeme vyčerpaný organizmus rychle „nakopnout“.
Navíc, nikdy nevíme, kde právě tento konkrétní plod uzrál, jak by zpracovaný a skladovaný atd.
To vše zásadně ovlivňuje, kolik „funkčního“ vitamínu C si zachoval.
Vitamín C v čisté podobě
„Chci ten lepší!“
Nejrozšířenější mýtus mluví o tom, že existuje „lepší“ a „horší“ céčko. To je ale jen nesprávný překlad zdravotnické hantýrky. Ano, jednotlivé přípravky se mezi sebou liší formami zpracování. Některé formy jsou zpracované sofistikovaněji.
To ale znamená jediné – každý z nich se hodí pro jinou situaci.
Vstřebá se, nebo nevstřebá?
Tím nejsilnějším argumentem pro doporučení „lepšího“ vitamínu C je skutečnost,
že náš organizmus si jeho příjem docela přísně hlídá. Mechanizmy, regulující, kolik se ho v tuto chvíli vstřebá, a kolik se ho pro nadbytečnost odplaví, jsme dostali od přírody oprávněně.
Na rozdíl od jiných látek, vitamínu C i v přirozené stravě našich předků bylo dostatek, v některých obdobích dokonce i přebytek.
Jak ho propašovat do organizmu?
Přesně na téhle myšlence stojí všechny „lepší“ vitamíny C.
Vitamín C
s pozvolným / postupným uvolňováním
Jak zajistit, aby naše tělo dostalo dávku vitamínu C, kterou by za běžných okolností mělo získávat z přirozené, pestré stravy? Odpovědí je zpracování do „mikrokapsliček“, které se z té celé, velké kapsle řízeně uvolňují, a tak i vitamín C se uvolňuje kontinuálně. A proto se se ho také postupně vstřebává více, než u obyčejného céčka.
Kdy je vhodný:
Preventivně.
V sezóně, kdy čerstvých potravin na talíři ubývá, a míra stresu roste.
A nejde jen o stres v tom běžném slova smyslu. I skokové ochlazování bere organizmu dost sil. Stejně jako intenzivní fyzická aktivita.
Lipozomální vitamín C
Výdobytek moderní technologie, který přišel na trh s velkými očekáváními. Bohužel spíš z důvodů marketingových, než odborných.
obrázek: www.purerituals.cz/blog/lipozomalni-vitaminy-a-mineraly-vse-co-o-nich-vime/
Jednoduše řečeno, je to vitamín C zabalený do lipozomálního obalu. Na venek se tahle částice jeví jako kapka tuku. Tak ji rozezná i naše trávení, a proto ho jako zdánlivou základní živinu přednostně vstřebá.
V organizmu potom celá částice stále nerozpoznaná putuje až do samotné buňky, kde „se rozbalí“. Jde o velmi efektivní způsob, jak vitamín C propašovat až na buněčnou úroveň.
Otázkou je, jak vhodné tohle obcházení přirozených regulačních mechanizmů našeho těla vlastně je. Na jednu stranu souhlasím, že příroda lidský organizmus na moderní způsob života nevybavila. Zátěž, kterou procházíme v každodenním životě, je veliká. Na stranu druhou, pokud je naším cílem být zdraví přirozeně, důvěřujme našemu organizmu. Je to systém „samoladící se“. Díky modernímu výzkumu a technologickému pokroku dokážeme změřit kdejaký marker. Dokážeme (s nadsázkou řečeno) dostat jakoukouli látku, kamkoli potřebujeme. Ale ani celé vědecká obec ještě nedokázala rozpoznat a popsat procesy v lidském organizmu v kontextu.
S naší úrovní poznání to snad ani nejde. Proto i výzkum se zaměří vždy pouze na jednu otázku, nadefinuje přesné podmínky pokusu, a z nich popíše čísla. Takhle ale v denním životě nefungujeme, že?
Kdy je vhodný:
Lipozomální zpracování staví vitamín C víc do pozice léčivé látky, než vitamínu. I proto se hodí pro řešení specifických stavů. Například při dlouhém průběhu závažného onemocnění špatně vstřebává lidského tělo spoustu živin. V tu chvíli je lipozomální vitamín C skvělým pomocníkem.
Dlouhodobé podávání vysokých dávek céčka využívají i příznivci biohackingu. Zvyšování kondice těla i mysli, ladění se na „lepší verzi svého já“. S těmito vizemi souzním. Otázka je, do jaké míry chceme své tělo vylepšovat. Já osobně se přimlouvám za „pouhou“ hranici přirozeného zdraví. A sem lipozomální vitamín C patří nepatří (nebo jen v řádu několika dní při specifických situacích).
Obyčejný vitamín C = kyselina askorbová
Základní poučka říká, že nemá smysl v jedné dávce spolknout víc než cca 200 mg vitamínu C. Naše tělo ho nevstřebá. ALE…
zdroj obrázku: www.ragefitness.cz/vitamin-c-kyselina-askorbova/
To platí pro obecné, „klidové“ podmínky. Regulace, kterou lidský organizmus uplatňuje, funguje přesně jako hodinky. Řídí se totiž aktuální potřebou těla.
A pokud přibývá fyzické zátěže, stresu nebo nepříznivých podmínek okolí, spotřeba vitamínu C rychle stoupá. A s ní také vstřebatelnost.
Kdy je vhodný
Při jakékoli zátěži. Ať už sportujete, vracíte se z dlouhého výletu z hor, máte náročný pracovní den, nebo na oslavě vykouříte pár cigaret. Když se cítíte prostě „jen“ unavení, doporučuji dopřát si rovnou 1 000 mg obyčejného vitamínu C.
V tabletě, v šumivce, sypké, dle vaší libosti. Všechny formy přinesou efekt stejný:
Podpoří vaše tělo ve chvíli vyčerpání, což je jedna ze dvou nejčastějších příčin, proč „chytíme“ rýmu, kašel nebo nachlazení.
A tak často a ráda doporučuji:
Kupte si obyčejný vitamín C a naslouchejte aktuální potřebě svého těla.
Který vitamín C zvolit?
Kolik a kdy?
A jak ho dávkovat dětem?
~
Stáhněte si PŘEHLED
správného dávkování vitamínu C
ZDARMA!
A pokud vás zajímá téma PEVNÉ IMUNITY,
hlavně teď na podzim a v zimě,
koukněte i na mé služby