Přírodní vs. syntetické céčko? Jasně, že preference jasná!
Člověk v laboratoři stěží připraví něco lidskému zdraví přínosnějšího, než příroda ladila celé věky.
Jenže… na moderní dobu nějak od přírody nemáme kompletní výbavu.
A tak někdy prostě přichází na řadu i „chemie“.
Přírodní vitamín C
✅ navázaný v komplexu s dalšími přínosnými látkami, jako rutin, flavonoidy, karoteny ad.
❌ při běžném užívání plodů v čaji nebo ve stravě relativně nízká dávka
Syntetický vitamín C
✅ dávkujeme libovolně bez omezení
❌ čistě syntetická látka, bez dalších příznivých účinků na zdraví člověka
Oba dva typy vitamínu C jsou citlivé. Ten přírodní dokonce ještě trochu víc.
A právě o tom, jak si ho ničíme sami, se dozvíte níže 👇🏻
Nepřítel č.1: CUKR
Abychom si rozuměli, cukr sám o sobě vitamín c (= kyselinu askorbovou) nezlikviduje, ale postará se o to, že ji vaše tělo nevstřebá ani ze střeva, ani dále do buněk.
Vitamín C se v lidském těle přenáší několika způsoby:
1️⃣ aktivním transportem (SVCT)
jejich kapacita = kolik vitamínu C přenesou
je závislé na množství sodíku, který je k dispozici
= je pevně dané množství, kolik vitamínu C tímto způsobem vstřebáte
Právě tento způsob obchází lipozomální forma vitamínu C.
2️⃣ usnadněnou difúzí (GLUT)
= jednodušší pasivní přenos, kterým si vaše tělo libovolně zvyšuje / snižuje
dle své aktuální potřeby
= přirozený regulační mechanizmus,
kterým si vaše tělo určuje celkový příjem vitamínu C i jeho vstřebávání do buněk.
Stejnou cestou se ale přenáší i glukóza = jednoduchý cukr.
A to je ten problém.
Cukr prostě zablokuje některé vstupní brány pro vitamín C.
Ano, přesně ty, kterou nám příroda dala pro potřeby rychlého doplnění céčka při stresu, při nemoci, při regeneraci atd.
V případě obyčejného, syntetického vitamínu C to nemusí být takový problém.
Spolknete tabletu, zapijete vodou a vitamín C má cestu do vašeho těla volnou.
Jenže citrón si většinou vymačkáte do čaje, který si většinou přisladíte medem, že?
Já vím, med přece infekce léčí, jenže obsahuje opravdu vysoký obsah glukózy a fruktózy. A právě rychle jednoduché cukry mají při vstřebávaní přednost před vitamínem C.
A najdete je stejně tak i v ovoci.
(Nejen) s přírodním céčkem je totiž problém, že je prostě kyselé.
❌ Rozhodně to neřešte „lepší“ formou vitamínu C.
Pozvolné uvolňování vám problém nevyřeší.
Lipozomální forma budiž, ale empiricky je potvrzeno, že její účinnost při infekcích není zdaleka taková, jako u obyčejného, základního céčka.
Víc o tomto tématu najdete tady.
Vhodná řešení:
✅ Řešením je namíchat si nápoj silný = hodně kyselý (a v případě přírodních forem i plný dalších intenzivních chutí) a prostě ho vypijte naráz bez doslazení.
Nebo přisladit přírodním sladidlem bez klasického cukru (třeba březovým cukrem).
✅ Dávkujte vitamín C v tabletách nebo v kapslích (s čistým složením bez aditiv).
✅ Naučte se vitamín C používat efektivně třeba v pastilkách
= můžete dávku vitamínu C snížit při vysoké účinnosti.
Problém nastává hlavně v případě, kdy stoupne hladina krevního cukru.
Při hyperglykemii se některé cesty vitamínu C do buněk „zamknou“.
To nastává:
☝🏻 při vydatném doslazování čajů,
☝🏻 při podávání většiny (přírodních) léčiv v sirupech, připravovaných tradičním způsobem bez umělých sladidel, ale s cukrem,
☝🏻 u diabetiků a prediabetiků
Množství cukru vždy posuzujte podle aktuální potřeby.
Třeba při horečce, kdy dítě odmítá jídlo, slouží jako jediný zdroj energie a spálí se rychle.
Nejen cukr,
ale i další přírodní látky
snižují využitelnost vitamínu C:
Rutinu, flavonoidů i vlákniny si ceníme pro jejich přínosy lidskému zdraví.
Rychlou využitelnost vitamínu C ale snižují
= přírodní vitamín C je skvělý pro dlouhodobé udržování vašeho zdraví,
pro rychlé = akutní doplnění se ale moc nehodí.
Mimochodem, na vstřebatelnost vitamínu C má vliv i hladina vitamínu D ve vašem těle, hořčík nebo vápník.
Ale o tom zase příště 😉
Pojďte se naučit používat obyčejný vitamín C správně!
O tom budu mluvit už ve čtvrtek 31. 1. v 19 hodin
v live vysílání
Hlásit, ani registrovat se nikde nemusíte,
ale jestli chcete poslat připomenutí a záznam,
klikněte si SEM.