Když se člověk poprvé v životě rozhodne přejít na „zdravou stravu“, nemůže minout svět všech cereálních kaší, semínkových krekrů, ne-chlebů i „starých“ odrůd obilnin (bulgur, pohanka, jáhly ad.).
Zatímco z jídelníčku spousta žen vypouští jako první ty „nezdravé“ pokrmy, jako maso, vejce nebo mléčné výrobky, zároveň přidává více čerstvého salátu a výše zmíněných potravin.A tak se setkávám se ženami se „zdravou“, ale zásadně nevyváženou stravou. ČASTO.
Ve chvíli, když si přijdou pro radu ohledně oslabené imunity, hormonální nerovnováhy, potížemi s kůží (i vlasy a nehty), se špatným trávením… A i tohle všechno v nevyváženém jídelníčku koření.
Přemíra sacharidů
Největší nešvar moderního potravinářského průmyslu je skutečnost, že naprostá většina potravin jsou JEN SACHARIDY, ochucené, obarvené a zabalené do tisíce variant. Na pohled (pro zákazníka) široký výběr produktů, ve skutečnosti jen prázdné kalorie. Důvod? Cena (pro firmu i pro vás, jako zákazníka).
Zatímco bílkoviny jsou „drahé“ (ale také pro lidské tělo zásadně důležité), sacharidy jsou „jen“ rychlou (nebo trochu pomalejší) energií. Jídelníček založený na (byť celozrnném) pečivu, zdravých obilných kaších a semínkových krekrech lidskému tělu nikdy nezajistí dostatek těch nejdůležitějších živin.
Nedostatek bílkovin
Lidské tělo se bez nich zkrátka neobejde. Právě bílkoviny (= proteiny) jsou stavebními kameny VŠECH tkání těla.
A nejen to. Také VŠICHNI „hybatelé vnitřních procesů“ (enzymy). Koneckonců, i kolagen je bílkovina….
Když se rozhlédnete v obchodě kolem sebe (kromě kvalitních tuků) jsou ty „drahé“ potraviny právě bílkoviny.
Tedy drahé jen relativně, na první pohled. Když se pustíme do rychlých počtů, zjistíme, že investice do nich se ve finále výrazně vyplatí.
Není to totiž tisíckrát omílaná vláknina nebo „pomalé“ sacharidy, co nás zasytí. Naopak, pocit sytosti (na déle než hodinku) přinášejí právě kvalitní proteiny (případně i tuky).
Mnohem menší objem jídla, založeného na kvalitní bílkovině, přinese spokojený pocit sytosti, ve srovnání s pokrmy sacharidovými (klidně i s tzv. vysokým podílem vlákniny).
Příkladem budiž třeba snídaňové menu – dvě míchaná vejce (bez pečiva) zasytí spolehlivě až do oběda. Celozrnná snídaňová kaše „zaplácne“ žaludek. Ovšem za dvě hodinky už obcházíte a hledáte něco „na svačinku“.
A mimochodem, právě nedostatek bílkovin má na svědomí také neustálou chuť na sladké. Tělo si prostě říká, že mu pořád něco chybí.
Minimum tuků
Několik desítek posledních let se neslo ve znamení „honu na cholesterol“. A díky tomu také označení tuků za „ty špatné “ (velmi zjednodušeně řečeno).
Ve skutečnosti všechny tuky nejsou špatné – zdravé omega-3 NMK všichni známe, že? 😉
Skutečně problematické jsou kombinace tuků (viz níže).
nešťastné kombinace
SACHARID + TUK = ukládání energie do tukových zásob (tloustnutí)
např. dort, chléb s vydatnou vrstvou másla a marmelády
BÍLKOVINA + TUK = „spokojené“ zasycení na několik hodin
(bez výkyvů hladiny cukru v krvi)
např. míchaná vejce / plátek masa se salátem / s fazolkami / s grilovanou zeleninou
„POMALÝ“ SACHARID + BÍLKOVINA = těžké trávení
(každá z živin vyžaduje opačné podmínky, a tak se trochu „perou“)
např. maso + brambor / knedlík, celozrnný koláč s vydatnou tvarohovou náplní ad.
CUKR + BÍLKOVINA = trávení bez problémů
(jednoduchý cukr už se v trávicím traktu nezpracovává, rovnou se vstřebává)
např. tvarohový cheescake strávíme (se zdravým trávením) dobře, docela zasytí, bez nafouklého břicha a „betonu v břiše“
SACHARID + BÍLKOVINA + TUK = oběd, po kterém je většina lidí „zralá se jít natáhnout“
např. vepřo-knedlo-zelo
TYTO
KOMBINACE (NE)VHODNÝCH ŽIVIN
v přehledné tabulce
ke stažení i k tisku
NAJDETE
Pokud pořád v té stravě NEMÁŠ JASNO, nebo se na něco potřebuješ ZEPTAT,
NESTYĎ SE A NAPIŠ SI O KRÁTKOU KONZULTACI.
ONLINE, NEZÁVAZNĚ, ZDARMA.